torsdag 6 maj 2010

Vindarna vänder?

Självklart måste jag tycka lite om dagens väljarbarometer som för första gången på mycket länge ger regeringsparterna ett övertag över oppositionen. Medierna verkar uttrycka en stark förvåning över detta, men jag tror det är en tendens som kommit för att stanna även om det kommer jämnas ut åt bägge hållen.

Efter 3,5 år medan Alliansen i regeringsställning så syns det tydligt att den inhemska efterfrågan har ökat. Detta är ovanligt i den exportdrivna ekonomin Sverige. Det betyder helt enkelt att svenskar har fått mer pengar att shoppa för - och gör det. En gissning är att de (folket) även gillar att ha mer att shoppa för; det är ju så gott som en nationalsport numer. Jag tror det är en allvarlig missräkning av oppositionen att folk är beredda att nu få mindre att spendera och att man de facto inte alls har lust att kunna spendera mindre för sin arbetslösa granne. Vet man därtill att grannen, vännen eller någon annan fuskar, eller är mer benägen att börja fuska vid en röd-grön valseger går förstås benägenheten att betala mer i skatt ned ännu mer.

Jag anser helt enkelt att oppositionen gör en missräkning när man tror att svenskarna generellt är beredda att gå tillbaka till det gamla systemet, eller det man upplever som det gamla. Jag tror de flesta människor tittar på skuggbudgeten som lades fram nu och tänker "skillnaderna är inte så stora nu, men kan bli". Framför allt Socialdemokraterna och Vänstern har en lång tradition av att säga att skatterna inte ska höjas så mycket och så gör man det - lite i taget. Det är lite "vargen kommer" syndrom helt enkelt. När Alliansen har kunnat sänka skatterna så mycket för "folk som gör rätt för sig" utan att man märkt stora skillnader i vad man får, vill folk inte gå tillbaka.

Förvåning verkar det också vara över att Sverigedemokraterna nu tappar i röster. Sverigedemokraternas uppgång i opinionen har alltid varit pådrivet av missnöje. Personligen trodde jag det var i en specifik fråga, dvs invandring, men det verkar snarare vara allmänt missnöje och det räcker inte för att föra ett nytt parti till Riksdagen när de två stora nu utkristalliserar sig så tydligt. Sverigedemokraterna lär således ligga kvar runt vad de ligger på nu eller lägre.

Efter 3,5 år borde det också ha varit tydligt för de flesta att så fort oppositionen de facto börjat tala om den politik de själva vill driva, istället för att kritisera regeringen (vilket är deras jobb) så har det gått utför i opinionsmätningarna. Det har skett vid så gott som samtliga partikongresser eller andra partiledardebatter de senaste 1,5-åren och borde ha varit en ordentlig varningsklocka för oppositionen, men det verkar som om dom trott att det skulle räcka med att acceptera jobbskatteavdraget.

Vi har säkerligen inte sett allt välfläsk än, men det verkar som om riktningen för de olika parterna är lagd och om inga större förändringar sker tror jag det blir den sittande regeringen som går ut med segern. Om någon under tiden fram till valet lyckas komma upp med något som åtminstone liknar en vision för Sverige i framtiden kan saker och ting dock förändras.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar