tisdag 4 maj 2010

Stockholm går som tåget

Man får hoppas att det inte är ett SJ-tåg för då kan ju liknelsen raskt börja halta. Skämt åsido så är det ju toppen att Stockholm börjar ta fart igen, men läser man rapporten från Stockholms Handelskammare, dvs går på rapporten direkt istället för att bara läsa artiklar från tidningar, så ser man att vi inte riktigt är där än...

Det har lite att göra med det slarv som jag skrev om tidigare, detta att journalister inte verkar läsa hela rapporten utan glatt nöjer sig med det som förmedlaren säger och visar i sin ppt-presentation. Att skriva långa rapporter är ett klassiskt sätt att dölja fakta man inte vill ska komma ut, men i det här fallet är rapporten blott 9 sidor lång och då kan man helt klart ta sig tid att läsa den.

Vad den visar är förstås att det är positiva indikatorer nu. Indikatorer från flera branschen läggs ihop till en konjunkturindikator. Läser man sedan hela rapporten ser man lätt att även om läget är bra nu så kan tex ränte- eller skattehöjningar ganska lätt sätta käppar i hjulen. Därför blir det förstås extra viktigt vad politikerna lovar och inte lovar inför valet i september, men också hur räntan utvecklas under sommaren och hösten.

Det man huvudsakligen "hoppas på" är byggindustrin och den är en lustig och högst konservativ bransch med moderna inslag som inte minst konstant drabbas av att vi inte släpper bostadsmarknaden fri. Därför slår ständigt bostadsbyggandet (som sysselsätter fler än infrastruktur) hårt upp och ned. En jämnare utveckling vore av godo.

Jag gillar dock konkreta förslag och en idé skulle kunna vara att de kommunala bostadsbolagen (om vi nu ändå ska ha dem kvar) används för att jämna ut kurvorna något och fortsätter att kontinuerligt beställa nya flerbostadshus, även under lågkonjunktur. Detta är något de definitivt borde ha råd med då de löpande säljer ut ganska stora delar av sitt bestånd under högkonjunktur då man får bäst betalt.

Nåväl - vi kan glädja oss åt att kurvorna börjar peka åt rätt håll, men som jag alltid påtalar - var inte nöjd för det. Går det bra kan då gå bättre!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar