torsdag 6 maj 2010

Om girighet och personligt ansvar

Jag fascineras och har alltid fascinerats över hur svårt det är för människor att ta personligt ansvar. Inte minst handlar detta om när man talar om tillväxt och girighet. För närvarande, med ett val runt hörnet, så kommer det huvudsakligen till mig i form av att många vill skylla på "dom rika".

För mig är det så fascinerande hur man kan ta till ett dylikt begrepp. För det första är det förstås svårdefinierat. Vem är rik? Hur mycket måste man äga eller tjäna för att vara rik?

Man kan dock lämna just "dom rika" för att istället påtala vad det egentligen handlar om och vad som är så svårt, nämligen personligt ansvar. Vem är det som är skurk (= girig) egentligen? Är det bankiren som gör sitt jobb och maximerar vinsten för sitt företag? Att maximera vinst står inskrivet som mål för nästan alla företags affärsplaner. Har inte personen som lånar ut pengar till banken något personligt ansvar? Varför inte välja en bank eller fond som inte placerar pengar i annat än tex räntebärande papper eller lägga pengarna i madrassen istället för att elda på världens börser? Eller varför inte hjälpa en vän som vill starta ett nytt företag med en liten insats? Högre risk, men helt klart bättre för tillväxten än elda på finansmarknaderna.

Om det är så att resonemanget går så att avkastningen är högre och att man för det personliga välbefinnandet väljer tex placering i aktier så är man ju en del av den girighet som man ofta är så snabb att kritisera. Det man absolut måste komma ihåg är att när det går snett och finansmarknaderna hamnar i kris så har man de facto ingen annan att skylla på än sig själv. Det är man själv som varit med och petat in pengar i ett system för att få en högre avkastning och ändamålen helgar tyvärr inte medlen - man är medskyldig oavsett om man förstår eller inte. Förstår man inte och ändå vill ta del av dagens civilisation är det nog dags att sätta sig ned och läsa på lite eller låta någon förklara det för en.

Just nu diskuteras olika sätt att minska låneberoendet genom statlig intervention. Detta är ofta något som misslyckas och de globala finansmarknaderna är experter på att hitta kryphål (allt för att du ska få högre avkastning på dina pengar...) och istället inträder snedfördelningar.

Jag tror helt enkelt det absolut bästa är om vi istället för att "vaddera" och ta hand om folk som inte förstår förklarar hur det ligger till och lär folk att ta eget ansvar. Det har fungerat förr och kommer att fungera igen och först då kommer vi få en sundare ekonomi och värld.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar